Rebellenleider Libië wil meer wapens

LONDEN - De Libische rebellen willen meer wapens in de strijd tegen dictator Muammar Kaddafi. Dat heeft de leider van de opstandelingen, Mustafa Abdel Jalil, donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Londen.

''Kolonel Kaddafi heeft zwaar wapentuig. Wij hebben lichte wapens nodig. Die zijn niet gelijk aan de wapens van Kaddafi, maar met de moed van de Libiërs kan er misschien een evenwicht zijn'', zei Jalil.

De Britse regering wil volgens de rebellenleider alleen nachtkijkers en kogelvrije vesten leveren.

De rebellen willen met westerse wapensteun de patstelling in Libië doorbreken. Bijna twee maanden na het begin van de luchtaanvallen houdt Kaddafi nog altijd stand.

Onder meer Italië, Qatar, de VS en Groot-Brittannië zijn voor bewapening van de Libische rebellen, maar landen als Duitsland zijn faliekant tegen.

Regering

Verder hebben de rebellen hun regering donderdag uitgebreid. De Nationale Overgangsraad in Benghazi benoemde onder meer een vicepremier en ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen bekendgemaakt.

De nieuwe vicepremier is Ali al-Issawi. Hij was in het verleden ambassadeur van Libië in India, maar brak als een van de eerste vertegenwoordigers met dictator Muammar Kaddafi. Boven Issawi staan ‘premier’ Mahmoud Jebril en 'president' Mustafa Abdul Jalil.

Frankrijk, Italië, Qatar en Gambia hebben de rebellen erkend als rechtmatige regering van Libië. De Britse premier David Cameron, die Jalil donderdag ontving in Londen, deed dat nog niet. Hij hield het erop dat de rebellen ''legitieme vertegenwoordigers van het Libische volk’’ zijn.

Profiel Libië

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie