
'Nalatigheid oorzaak vliegramp Tripoli'
Dat stelt voormalig veiligheidsadviseur en piloot van de Libische luchtvaartmaatschappij Naser Amer donderdag in HP/ De Tijd.
Volgens Amer zijn er een aantal gevallen van "grove nalatigheid" geweest in de aanloop naar de vliegtuigcrash die op 12 mei 2010 aan 103 mensen, onder wie 70 Nederlanders, het leven kostte.
Zo zou niet de gezagvoerder zelf hebben gevlogen, maar een jonge eerste officier en stuurde de verkeerstoren van de luchthaven in Tripoli het toestel naar een verkeerde landingbaan.
Bijna-ongeluk
Bovendien waren er twee weken voor de ramp problemen met hetzelfde toestel, die niet zijn gerapporteerd. "Hierdoor was ik niet op de hoogte van het bijna-ongeluk", zegt Amer tegen HP/ De Tijd.
Tijdens de bewuste vlucht op 28 april 2010, van Londen naar Tripoli, zat dezelfde piloot aan het stuur als op het moment van de ramp. Toen er bij het landen problemen ontstonden, kon de gezagvoerder net op tijd ingrijpen. Het incident kwam pas later aan het licht door controle van de data van de vlucht.
Amer zegt dat als hij op tijd van de gebeurtenis had geweten, hij de betreffende piloot en gezagvoerder had laten schorsen en een onderzoek laten uitvoeren. "Dan had de ramp twee weken later met de Johannesburg-vlucht nooit plaatsgevonden."
Onderzoek
Amer was zelf geen officieel onderzoeker naar de oorzaak van de ramp, maar was volgens het maandblad aan de zijlijn wel nauw bij het onderzoek betrokken. De piloot vluchtte in februari voor het geweld rond de opstanden tegen de Libische leider Muammar Kaddafi van Tripoli via Zwisterland naar de oost-Libische stad Benghazi.
Het officiële onderzoek naar de ramp is sinds de opstanden en daaropvolgende burgeroorlog in Libië helemaal lamgelegd. Volgens internationale regelgeving moet een land waar een vliegongeluk gebeurt de toedracht onderzoeken en de enige is die met een rapport naar buiten mag komen.
De Nederlandse Onderzoeksraad Voor Veiligheid heeft er onlangs bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu op aangedrongen de Verenigde Naties (VN) te manen tot een eigen onderzoek.
Saboteert
Een maand geleden deed een andere Libiër die als onderzoek bij de research naar de ramp betrokken was zijn verhaal. Tegen de NOS zei Massoud Ibrahim dat Libië volgens hem het onderzoek saboteerde door zonder gedegen onderbouwing de "ongeloofwaardige" conclusie te stellen dat de piloot van het verongelukte toestel werd getroffen door een hartaanval.
Door het vliegtuigongeluk met de Airbus van Afriqiyah Airways in Tripoli kwamen op 12 mei vorig jaar zeventig Nederlanders om het leven. In totaal overleden 103 van de 104 inzittenden, een 9-jarige Nederlandse jongen uit Tilburg overleefde de ramp als enige.