Belgische formatie in nieuwe fase

BRUSSEL - De uiterst moeizame regeringsvorming in België bereikt een nieuwe fase. Huidig onderhandelaar Wouter Beke zal deze donderdagochtend nog zijn eindverslag aan de koning presenteren, meldden Vlaamse media.

Daardoor is de koning weer aan zet. Hij moet besluiten hoe het verder gaat.

De christendemocraat Beke was begin maart tot koninklijk onderhandelaar benoemd. Hij sprak vooral met de leiders van de twee grootste Belgische partijen, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Elio Di Rupo van de Franstalige socialisten.

Naar verluidt wil De Wever graag dat Di Rupo de leiding bij de onderhandelingen gaat overnemen. De huidige regering Leterme is al ruim een jaar demissionair, omdat er na de verkiezingen van juni vorig jaar nog steeds geen nieuwe regering is gevormd.

Optimistisch

Op een persconferentie toonde Beke zich optimistisch. Volgens hem liggen alle bouwstenen op tafel voor een hervorming van de staat.

De Vlaamse meerderheid hamert op een dergelijke hervorming als voorwaarde voor de vorming van een regering.

''We zijn verplicht deze kansen te benutten'', aldus Beke. ''Of zoals Confucius ooit heeft gezegd: zien wat juist is en het niet doen, is een gebrek aan moed.''

Zomervakantie

De leider van de Vlaamse christendemocraten benadrukte dat er nog tien weken zijn voordat de zomervakantie van het parlement begint. Een volgende stap in de staatshervorming zou echt mogelijk zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie