Dodental aardbevingen Spanje bijgesteld tot acht

LORCA - Duizenden evacués in de door een aardbeving getroffen Spaanse stad Lorca verblijven donderdag nog altijd op straat.

De zuidelijke stad werd woensdag getroffen door een beving van 5,1 op de schaal van Richter. Bij de beving kwamen minstens acht mensen om en raakten 160 mensen gewond.

Donderdagochtend stonden honderden bewoners in de rij om eten te krijgen. Het Rode Kruis meldde dat 15.000 mensen dakloos zijn geworden in de historische stad met veel middeleeuwse monumenten. De hulporganisatie deelde dekens uit, zette noodbedden neer en hield ambulances paraat.

Het is de beving met het grootste aantal dodelijke slachtoffers in Spanje in meer dan vijftig jaar. Onder de doden zijn een kind en drie vrouwen. Zeker een vrouw was zwanger.

Buiten geslapen

Vele duizenden angstige bewoners van de Spaanse stad Lorca brachten de nacht door op parkeerplaatsen, pleinen en speelplaatsen. Ze vreesden voor naschokken van de beving woensdag.

Volgens burgemeester Francisco Jodar heeft zeker een derde van de 90.000 inwoners de nacht van woensdag op donderdag buiten geslapen op parkeerplaatsen, pleinen en speelplaatsen. Ze vreesden voor naschokken van de beving woensdag.

Angstig

Edgar Rosales (38), een immigrant uit Ecuador, vertelde: ''We hebben de nacht buiten doorgebracht, hier op het plein. De hulpverleners geven ons eten en dekens. We mogen ons appartement niet in, tot een ingenieur het gebouw heeft bekeken''.

Pepe Tomas, een verpleger in de lokale kliniek, zei dat hij honderden, vooral angstige mensen had geholpen: ''We weten dat we vlakbij een breuklijn wonen, maar we hadden nooit gedacht dat ons dit zou overkomen'', zei hij.

Door de beving stortten veel gevels in. De top van de klokkentoren van de San Diego-kerk brokkelde af en viel op de grond. Een cameraman van de Spaanse tv-zender TVE was stomtoevallig aan het filmen in Lorca tijdens de beving en legde de gebeurtenis vast.

Zeldzaam

Zware aardbevingen zijn vrij zeldzaam in Spanje. Slachtoffers vallen er zelden, hoewel het zuiden van het land vrij veel breuklijnen van aardplaten heeft. In 1969 kwamen er negentien mensen om bij een aardbeving met de kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Aardbeving in zuidoosten Spanje

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie