'Zeewier bij Fukushima erg besmet'

TOKIO - Greenpeace zegt dat het zeewier voor de kust bij Fukushima ernstig radioactief besmet is. De milieuorganisatie deed onderzoek vanaf haar vlaggenschip Rainbow Warrior in de zee bij de ontplofte Japanse kerncentrale.

De organisatie meldde donderdag dat de helft van de 22 onderzochte plukjes zeewier meer dan 10.000 Bq/kg aan radioactiviteit bevat. De officiële veiligheidsnorm is 2000 Bq/kg voor Jodium-131 en 500 Bq/kg voor Caesium-137.

''De radioactiviteit in zeewier is zorgelijk'', stelt de Nederlandse stralingsdeskundige Ike Teuling die het Greenpeace-onderzoek leidt.

''Zeewier is een belangrijk onderdeel van het Japanse dieet. Komende week start het zeewierseizoen. Wanneer lokale vissers zeewier oogsten voor consumptie, lopen ze groot risico om besmet voedsel te verzamelen.''

Dieren

Japan begint met het ruimen van duizenden dieren die nu rondzwerven in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale Fukushima.

De woordvoerder van de regering zei dat dieren in het evacuatiegebied met toestemming van hun eigenaar zullen worden gedood. ''We bieden onze excuses aan voor het leed van de mensen die de dieren zorgvuldig hebben grootgebracht", aldus de woordvoerder.

Honger

Meer dan 80.000 mensen zijn geëvacueerd en lieten hun vee en huisdieren achter. Meer dan tienduizend koeien, die bekendstonden om hun goede vlees en melk, werden achterlaten.

Veel vee stierf doordat de boeren in alle haast de dieren in de schuren opsloten waardoor de beesten door de honger stierven.

Verboden

Het is officieel verboden de 20 kilometerzone te betreden maar sommige boeren keren zo nu en dan terug om hun vee te voeden. Zij zagen dat veel dode kalfjes door wilde dieren waren opgegeten.

Journalisten maakten eerder al beelden van dieren die vrij rondliepen en op zoek waren naar voedsel.

Het ruimen van de dieren is volgens de regering dan ook de enige oplossing nu veehouders de veiligheidszone niet mogen betreden om de dieren te voeden.

Door de kernramp hebben vooral de landbouw en de visserij in de regio een flinke klap gekregen. Het is niet bekend wanneer mensen het gebied weer veilig kunnen betreden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie