KOPENHAGEN - Denemarken voert de controles aan de grenzen met Duitsland en Zweden weer in. Dat hebben de minderheidsregering en haar gedoogpartner, de populistische Deense Volkspartij, besloten.

Minister van Financiën Claus Hjort Frederiksen heeft het akkoord woensdag bekendgemaakt.

Denemarken wil onder meer kentekenscanners installeren bij de grens met Duitsland, om de binnenkomende auto's in de gaten te houden.

De douane zal steekproefsgewijs voertuigen controleren. Ook op vliegvelden en veerhavens wordt de controle aangescherpt. Zo houdt Denemarken zich naar eigen zeggen aan het Schengenverdrag, dat het vrije verkeer tussen de aangesloten landen regelt.

Criminelen

Met de maatregelen wil Kopenhagen voorkomen dat Oost-Europese criminelen het land binnenkomen. De eerste controles moeten over twee tot drie weken beginnen.

Sophie in 't Veld (D66) is ernstig verontrust over de Deense plannen. Ze spreekt van een slecht signaal, waarmee de bijl wordt gelegd aan het Schengenverdrag en aan de Europese samenwerking.

Grenscontroles

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en West-Duitsland spraken in 1985 af de onderlinge grenscontroles af te schaffen.

Dat gebeurde bij het Luxemburgse dorp Schengen. Sindsdien hebben nog twintig landen zich aangesloten bij het verdrag.

Lampedusa

De laatste weken groeit de roep om aanpassing van de afspraken. Dat komt onder meer door de bootvluchtelingen uit Noord-Afrika, die massaal de oversteek maken naar het Italiaanse eilandje Lampedusa.

Rome kan de toestroom nauwelijks aan en heeft visa verstrekt aan Tunesische migranten, in de hoop dat zij hun heil in andere Europese landen zoeken. Landen als Frankrijk proberen de vluchtelingen echter aan de grens tegen te houden.