Vaticaan publiceert richtlijnen over misbruik

VATICAANSTAD - De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer komt maandag met richtlijnen over de manier waarop bisschoppenconferenties moeten omgaan met seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Dat heeft het Vaticaan woensdag meegedeeld.

De congregatie waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof. De voorzitter, de Amerikaanse kardinaal William Levada, had in november al laten weten dat zo'n document werd voorbereid.

De richtlijnen hebben onder meer betrekking op de opvang van slachtoffers, de samenwerking met de burgerlijke autoriteiten, de bescherming van kinderen en de opleiding van toekomstige priesters.

Het document wordt in zeven talen gepubliceerd: Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Pools.

Onder druk

Een Amerikaanse rechtbank heeft het Vaticaan onder druk gezet om de richtlijnen te publiceren. Dat onderzoekt in hoeverre het Vaticaan de werkgever is van een priester die terechtstaat omdat hij zich aan kinderen zou hebben vergrepen.

De Rooms-Katholieke Kerk is de afgelopen jaren geconfronteerd met talrijke schandalen over seksueel misbruik door geestelijken.

Priesters en andere geestelijken in onder meer de Verenigde Staten, Ierland, Duitsland en Nederland worden ervan beschuldigd zich aan minderjarigen te hebben vergrepen.

Tip de redactie