'Demjanjuk was geen bewaker'

AMSTERDAM - De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk heeft nooit als bewaker gewerkt in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor. Dat heeft de advocaat van Demjanjuk, Ulrich Busch, woensdag gezegd in zijn slotpleidooi.

Demjanjuk zou door de Duitsers als krijgsgevangene te werk zijn gesteld in Sobibor. Hij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan de moord op meer dan 28 duizend mensen. Volgens Busch heeft Demjanjuk nooit als kampbewaker gewerkt en is hij onschuldig.

Andere krijgsgevangenen die wel als kampbewaker werkten, hadden volgens Busch echter geen andere keus dan de orders van de SS op te volgen.

Uit verklaringen van meer dan dertig krijgsgevangenen die als kampbewaker werkten blijkt dat ze de kogel te wachten stond als ze weigerden. Volgens Busch is dat een reden om Demjanjuk vrij te spreken, ondanks dat hij nooit als kampbewaker zou hebben gewerkt.

Staken

Dinsdag verzocht Busch de rechtbank het proces te staken, omdat hij meent dat er geen juridische basis is voor het proces. Sobibor lag in Polen, waardoor het volgens Busch onwettig is om Demjanjuk in Duitsland te berechten.

De Poolse autoriteiten hebben eerder al een onderzoek naar Demjanjuk stopgezet wegens gebrek aan bewijs.

De uitspraak in de zaak wordt donderdag verwacht.

'Demjanjuk was geen bewaker'

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie