Populariteit Obama gestegen

WASHINGTON - De populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama is sinds de operatie tegen Osama bin Laden gestegen, zo blijkt uit een opiniepeiling.

Obama kan momenteel rekenen op de goedkeuring van zestig procent van de Amerikanen, het hoogste percentage in twee jaar. Ruim de helft vindt dat hij een tweede ambtstermijn verdient.

Opvallend is dat Obama niet alleen meer waardering krijgt voor zijn buitenlandpolitiek, maar ook voor zijn economische beleid en dat hij zijn gestegen populariteit vooral dankt aan partijloze kiezers.

Een comfortabele meerderheid van de bevolking ziet Obama momenteel als een sterke leider bij wie de veiligheid van het land in goede handen is. Bijna driekwart heeft er vertrouwen in dat hij terroristische dreigingen de baas kan, zo blijkt uit de peiling van Associated Press-GfK.

Economie

Hoewel de economie maar moeizaam opkrabbelt uit de crisis vindt 52 procent van de Amerikanen dat Obama de economie goed leidt. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van zijn presidentschap.

In maart stond 53 procent van de Amerikanen achter Obama. Na de verkiezingen voor het Congres, in het najaar van 2010, bereikte zijn populariteit een dieptepunt. Toen kreeg hij de steun van slechts 47 procent van de bevolking. In mei 2009, een paar maanden na zijn aantreden, steunde 64 procent de president.

Tweede termijn

Van de Amerikanen vindt 53 procent dat Obama het verdient om bij de volgend jaar te houden verkiezingen te worden herkozen; 43 procent vindt het na één termijn wel mooi geweest. Het is voor het eerst dat het aantal voorstanders van een tweede termijn voor Obama groter is dan het aantal tegenstanders.

Lees meer over:
Tip de redactie