Frankrijk weigert Michèle Martin

PARIJS - Frankrijk zal niet ingaan op een eventueel verzoek van België om Michèle Martin, de ex-vrouw van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, onderdak te verlenen als zij wordt vrijgelaten.

Dat heeft het Franse minister van Justitie woensdag laten weten.

Een Belgische rechtbank besloot eerder deze week dat Martin vervroegd kan worden vrijgelaten.

Zij zit sinds 1996 vast en werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de gruweldaden van haar ex-man, die in de jaren negentig een aantal jonge meisjes herhaaldelijk verkrachtte en uiteindelijk vermoordde.

Martin wil zich vestigen in een Frans klooster dat al heeft gezegd dat ze welkom is.

Maatregelen

De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck benadrukte dinsdag dat eerst alle maatregelen moeten worden genomen die nodig zijn om de reeks strenge voorwaarden voor vrijlating te kunnen controleren.

Zo zou Frankrijk ermee moeten instemmen dat Martin haar intrek neemt in een klooster in dat land. Zijn Franse collega Mercier liet woensdag weten dat hij van Belgische zijde nog geen formeel verzoek heeft ontvangen. ''Ik persoonlijk ben niet van plan ja te zeggen'', voegde de bewindsman eraan toe.

Op de hoogte

Martin werd veroordeeld omdat zij op de hoogte was van de misdrijven van haar toenmalige echtgenoot, maar niets ondernam om hem te stoppen.

Zij hielp Dutroux zelfs om de meisjes die hij had ontvoerd gevangen te houden. Martin was in 1989 al tot 5 jaar veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes, maar werd in 1992 vervroegd vrijgelaten.

Het vooruitzicht dat een van de hoofdpersonen in de zaak-Dutroux binnenkort na het uitzitten van de helft van haar straf op vrije voeten komt, heeft tot commotie geleid in België.

Vooral de nabestaanden van de slachtoffers van het 'monster van Marcinelle' zijn verbolgen. Zij vinden dat de vrijlating veel te vroeg komt.

Demonstratie vrijlating Michèle Martin

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie