Zorgen over antihomowet Uganda

KAMPALA - Mensenrechtenorganisaties hebben het Ugandese parlement opgeroepen niet in te stemmen met een nieuwe wet die bepaalt dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf komt te staan.

De volksvertegenwoordiging van het uiterst homofobe Afrikaanse land stemt naar verwachting woensdag over het voorstel.

''Het is zeer verontrustend dat het Ugandese parlement deze verschrikkelijke wet, die indruist tegen het menselijk fatsoen en het internationaal humanitair recht, opnieuw in overweging neemt'', stellen Amnesty International en Human Rights Watch in een gezamenlijke verklaring.

Verkrachting

Homoseksualiteit is al bij wet verboden in Uganda en kan in sommige gevallen worden bestraft met levenslang. Onder de nieuwe wetgeving zou bijvoorbeeld op verkrachting van iemand van hetzelfde geslacht de doodstraf komen te staan.

Het wetsvoorstel, dat al internationale verontwaardiging wekt sinds het in 2009 voor het eerst werd ingediend, stelt verder het voeren van een publieke discussie over homoseksualiteit strafbaar.

Ook wordt het verboden om bijvoorbeeld woonruimte te verhuren aan homoseksuelen en lesbiennes.

Geweld

Volgens mensenrechtenorganisaties nodigt de wet uit tot geweld tegen alle niet-heteroseksuele mensen in Uganda. In januari werd al een homorechtenactivist vermoord in zijn woning in de hoofdstad Kampala nadat een notoir homofoob boulevardblad zijn naam en foto had gepubliceerd.

Lees meer over:
Tip de redactie