Explosies in Tripoli

TRIPOLI - Bijna een uur lang klonken woensdagochtend explosies in de Libische hoofdstad Tripoli terwijl gevechtsvliegtuigen over de stad vlogen. Dat melden getuigen.

De eerste ontploffingen waren om half acht te horen en het ging tot circa kwart over acht door. Een internationale coalitie voert sinds 19 maart aanvallen uit op troepen loyaal aan de Libische leider Muammar Kaddafi. Het commando over de operatie ligt sinds 31 maart bij de NAVO.

Tripoli was in de nacht van zondag op maandag ook het doelwit van zware bombardementen. Toen werd onder meer een kantoor van de veiligheidsdienst onder vuur genomen.

Begin deze maand kwamen een zoon en drie kleinkinderen van Kaddafi om door een bombardement op de hoofdstad.

Misurata

In de westelijke stad Misurata hebben rebellen de troepen van Kaddafi in het nauw gedreven op het vliegveld van de stad, meldde een verslaggever ter plaatse. Na zware gevechten hebben de opstandelingen het westen, noorden en oosten van de luchthaven in handen gekregen.

De stad lag weken zwaar onder vuur van regeringstroepen, maar de afgelopen dagen wisten de rebellen de militairen steeds verder terug te dringen.

Staakt-het-vuren

Secretaris-generaal Ban Ki-moon pleitte woensdag in Genève voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Hij deed de oproep na overleg met de Libische premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi.

Kaddafi's bewind heeft in het verleden diverse keren een bestand afgekondigd, maar ging intussen door met aanvallen op posities van de rebellen. Volgens Ban heeft de premier ingestemd met een wapenstilstand.

Profiel Libië

Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie