Nederlandse hulp onderweg naar Ivoorkust

SCHIPHOL - Een vliegtuig met 12 ton noodhulpgoederen van Stichting Vluchteling vertrekt woensdagavond vanaf Schiphol naar de stad Man in het westen van Ivoorkust.

De hulporganisatie neemt onder meer tentzeil en waterpompen mee voor 43.500 vluchtelingen. De spullen bereiken naar verwachting donderdag de plek van bestemming.

Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen bezocht vorige week met voormalig GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema het westen van het Afrikaanse land. Ze keken hoe mensen eraan toe zijn die op de vlucht zijn voor het geweld dat uitbrak na de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Lijken

Ceelen: ''Vele mensen hebben zeiltjes nodig om zelf een onderkomen te kunnen bouwen, zeker nu het regenseizoen begint. Verder is er een tekort aan schoon drinkwater, onder meer omdat er tijdens het geweld lijken van mensen in waterputten zijn gegooid. Doordat mensen in grote groepen bij elkaar zitten is er ook een tekort aan sanitaire voorzieningen.''

Stichting Vluchteling wilde de noodhulp zo snel mogelijk per vliegtuig ter plaatse te krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spande zich er na ruggespraak met de Verenigde Naties voor in om het vliegtuigtransport deze week mogelijk te maken, aldus Ceelen.

Lees meer over:
Tip de redactie