Rechter blokkeert anti-immigratiewet in Utah

SALT LAKE CITY/EL PASO - Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft dinsdag een omstreden wet in de staat Utah over het nagaan van de verblijfsstatus van arrestanten geblokkeerd.

De wet was net in werking getreden in Utah, toen de federale magistraat Clark Waddoups de uitvoering ervan opschortte. De wet geeft de politie de bevoegdheid en de plicht om de verblijfsstatus na te gaan van verdachten die worden aangehouden.

Waddoups handelde in een procedure die de Amerikaanse Burgerrechtenunie (ACLU) en het Nationale Centrum Immigratierecht (NILC) tegen de wet hebben aangespannen.

Ze stellen dat de wet een atmosfeer bevordert waarin mensen op ras en huidskleur worden beoordeeld. Dat is in strijd met de grondwet volgens de activisten voor burgerrechten.

Een dergelijke wet is in het aan Utah grenzende Arizona recent ook geblokkeerd door een federale rechter. De gouverneur van Arizona, Janice Brewer, heeft begin deze week gezegd naar het federale Hooggerechtshof te gaan.

Drugs

De wet is volgens haar nodig om de uit Mexico oprukkende drugscriminaliteit en illegale immigratie te bestrijden. De wet in Arizona is radicaler geformuleerd en zou volgens critici tot een regelrechte jacht op illegalen aansporen. Illegaal verblijf is een misdrijf in de wet uit Arizona.

De Democratische president Barack Obama stuurt ondertussen juist aan op legalisering van mogelijk miljoenen illegalen, wat volgens hem ook een economische noodzaak heeft. Obama sprak dinsdag in de grensplaats El Paso (Texas) en riep op zich te scharen achter belangrijke hervormingen in de wetgeving die immigratie regelt.

De plannen die op tafel liggen, zouden mogelijk twaalf miljoen mensen die zonder geldige verblijfsdocumenten in de VS wonen en werken, een legale status bieden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie