Vredesprijs voor Julian Assange

LONDEN - WikiLeaksoprichter Julian Assange heeft dinsdag een prestigieuze onderscheiding ontvangen tijdens een ceremonie in Londen. De Australiër kreeg de gouden medaille van de Sydney Peace Foundation, een vredesprijs die de afgelopen veertien jaar pas vier keer werd uitgereikt.

Assange kreeg de prijs wegens zijn ''uitzonderlijke moed'' in de strijd voor mensenrechten, aldus de jury.

Onder eerdere prijswinnaars waren de Zuid-Afrikaanse oud-president en anti-apartheidsactivist Nelson Mandela en de geestelijke leider in ballingschap van Tibet, de Dalai Lama.

Assange verzet zich op dit moment tegen een uitleveringsverzoek, dat is ingediend door Zweden in verband met een zedenzaak in dat land, waarin hij is aangemerkt als verdachte.

De Verenigde Staten willen Assange ook wegens de publicatie van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten. Sommige Amerikaanse politici hebben ervoor gepleit dat WikiLeaks de status krijgt van een internationale terroristische organisatie.

Geheimhouding

De jury prijst Assange en WikiLeaks juist omdat zij een uitdaging vormen voor ''eeuwenoude praktijken van geheimhouding door overheden'' en door op te komen voor het recht van mensen om hier kennis van te nemen.

''Wij denken dat jij en WikiLeaks iets hebben voortgebracht, dat een waterscheiding inhoudt voor de journalistiek en in de vrijheid van informatie en in potentie van de politiek'', zei professor Stuart Rees, directeur van de Sydney Peace Foundation, tegen Assange. De stichting wordt gesteund door de universiteit van Sydney en door het gemeentebestuur van deze miljoenenstad.

Kritiek

Rees uitte harde kritiek op de Australische regering en op Amerikaanse politici. Australië zou Washington steun geven terwijl de Amerikanen zich zouden gedragen als een ''totalitaire staat''. De jury van de vredesprijs is ''ontzet over het gewelddadige gedrag van belangrijke politici in de VS''.

Lees meer over:
Tip de redactie