'Nieuwe arrestaties in Marokko om aanslag'

RABAT - De politie in Marokko heeft drie mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een café in Marrakesh. Dat meldde een bron binnen justitie dinsdag.

Door de bomaanslag kwamen vorige maand zeventien mensen om het leven, voornamelijk buitenlanders. Onder de doden was een Nederlander. Van de twintig gewonden waren er twee afkomstig uit Nederland.

''Deze drie personen waren op de hoogte van het plan om een aanslag te plegen, maar waren niet actief betrokken bij de uitvoering'', aldus de bron.

In verband met deze zaak arresteerde de politie donderdag ook al drie personen. Onder hen is de hoofdverdachte. Zij werden opgepakt in Safi, 350 kilometer ten zuiden van Casablanca. Ook het dinsdag aangehouden drietal is afkomstig uit de regio Safi.

Al-Qaeda

De hoofdverdachte is Adil el-Atmani. Minister Taieb Cherkaoui van Binnenlandse Zaken omschreef Atmani vorige week als een ''ijverige jihadist die trouw had gezworen aan al-Qaeda''. De regionale tak van deze beweging, al-Qaeda in de Islamitische Magreb, ontkent iets met de aanslag in het bij toeristen geliefde Marrakesh van doen te hebben.

Atmani zou een pruik hebben gedragen en een gitaar bij zich hebben gehad, toen hij twee tassen met de bommen achterliet op het terras van café Argana. Hij zou de bommen op afstand met een mobiele telefoon tot ontploffing hebben gebracht.

Op het internet zou de verdachte hebben geleerd hoe hij een explosief moest maken.

Irak

Atmani ondernam volgens de minister verscheidene pogingen om ''broeinesten van terrorisme'' te bereiken. Zo probeerde Atmani tevergeefs naar Irak te komen. Na deze mislukte pogingen besloot hij een ''grote terroristische daad'' in Marokko te plegen, aldus de bewindsman.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie