Japanse premier ziet af van salaris

AMSTERDAM – De Japanse premier Naoto Kan heeft bekend gemaakt voorlopig geen salaris meer te willen ontvangen zolang de crisis na de kernramp in Fukushima voortduurt.

Dit heeft hij dinsdag laten weten, zo meldt CNN.

Kan doet alleen afstand van zijn maandelijkse loon van ruim 14.000 euro. Wel zal hij salaris blijven ontvangen voor zijn werk als parlementslid.

Energiebeleid

De premier maakte ook bekend het energiebeleid van het land te willen herzien. Mogelijk wordt er meer geïnvesteerd in andere energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

"De plannen om Japan in 2030 voor 50 procent te voorzien van kernenergie en 20 procent van andere duurzame energie moeten nog eens worden bekeken", aldus de premier.

Kan stelde dat kernenergie nog veiliger moet, maar dat duurzame energie moet worden gestimuleerd. Het besparen van energie zal een belangrijk rol spelen in het energiebeleid op de lange termijn.

Naar huis

Bijna honderd Japanners die uit een dorp bij de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn geëvacueerd, mochten dinsdag in een speciaal tenue tegen straling en met maskers op even naar huis om persoonlijke bezittingen op te halen.

Het was het eerste georganiseerde bezoek aan de woning van mensen uit de zone van 20 kilometer rond de kerncentrale die sinds 21 april volkomen verboden gebied is wegens het gevaar van de radioactieve deeltjes. Later is die zone tot 30 kilometer vergroot.

Een enorme aardbeving voor de noordoostkust van Japan, gevolgd door een tsunami, veroorzaakte 11 maart het uitvallen van de koeling in de kerncentrale wat een nucleaire ramp betekende. In de streek rond de centrale zijn meer dan 85.000 bewoners weggegaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie