Reisverbod voor broer Syrische president

AMSTERDAM - De Europese Unie (EU) heeft een reisverbod opgelegd aan Maher al-Assad, broer van de Syrische president Bashar al-Assad en commandant van de Republikeinse Garde.

Dat blijkt uit de lijst (pdf) met namen van Syriërs tegen wie de EU maatregelen neemt, die dinsdag is gepubliceerd.

Naast Maher staan nog twaalf functionarissen en handlangers van het regime op de lijst. Onder hen de minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Ibrahim Al-Chaar en hoofd van de inlichtingendienst Ali Mamlouk.

De tegoeden van de dertien betrokkenen bij de gewelddadigheden tegen Syrische betogers worden door de EU bevroren.

De EU stelt bovendien vanaf dinsdag een wapenembargo in. De Europese landen mogen geen wapens en materiaal meer exporteren naar Syrië dat daar kan worden gebruikt voor de onderdrukking van burgers.

Tegenstanders

In Syrië wordt al weken gedemonstreerd tegen het zittende regime. Tegenstanders van president Assad eisen onder meer betere politieke en economische omstandigheden en willen meer democratie.

De veiligheidsdiensten grijpen met zeer harde hand in. Met name in de zuidelijke stad Daraa en in voorsteden van de hoofdstad Damascus leiden confrontaties tot gewelddadige taferelen. In het centrum van de hoofdstad wordt slecht mondjesmaat betoogt, daar slagen veiligheidstroepen er vooralsnog in om de tegenstand in de kiem te smoren, vertelde de Nederlandse ambassadeur Dolf Hogewoning maandag.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn er bij de betogingen al zeker achthonderd mensen omgekomen. De berichten uit Syrië zijn echter moeilijk te controleren, binnenlandse media worden streng gecensureerd en het land laat nauwelijks buitenlandse journalisten toe.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Syrië via NUlive

Lees meer over:
Tip de redactie