KORIYAMA/TOKIO - Bijna honderd Japanners die uit een dorp bij de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn geëvacueerd, mochten dinsdag in een speciaal tenue tegen straling en met maskers op even naar huis om persoonlijke bezittingen op te halen.

Het was het eerste georganiseerde bezoek aan de woning van mensen uit de zone van 20 kilometer rond de kerncentrale die sinds 21 april volkomen verboden gebied is wegens het gevaar van de radioactieve deeltjes. Later is die zone tot 30 kilometer vergroot.

Een enorme aardbeving voor de noordoostkust van Japan, gevolgd door een tsunami, veroorzaakte 11 maart het uitvallen van de koeling in de kerncentrale wat een nucleaire ramp betekende.

In de streek rond de centrale zijn meer dan 85.000 bewoners weggegaan. Van hen gingen er dinsdag circa 95 twee uur naar huis in Kawauchi-mura om wat belangrijke of geliefde spullen in een grote zak te stoppen.

Hulp

De verwoeste kerncentrale is van de Tokio Elektriciteitsmaatschappij (Tepco). Tepco-baas Masataka Shimzu heeft dinsdag de minister van Handel en Industrie, Banri Kaieda, om hulp gevraagd bij het uitkeren van vergoedingen aan mensen die schade lijden als gevolg van de ramp met de centrale Fukushima I.

Lees alles over de situatie in Japan