'Hoofdkwartier Kaddafi in Tripoli onder vuur'

TRIPOLI - De Libische hoofdstad Tripoli is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar bestookt door de NAVO, aldus ooggetuigen.

Er zijn grote explosies gehoord, naar verluidt als gevolg van inslagen van projectielen in het uitgestrekte complex dat het hoofdkwartier van de Libische leider Muammar Kaddafi vormt.

Het Libische regime heeft 1 mei verklaard dat Kaddafi bij NAVO-bombardementen het doelwit was. Bij die poging de leider te doden, kwamen een zoon, Seif al-Arab Kaddafi, en drie kleinkinderen van Kaddafi om het leven volgens Tripoli.

De Libische autoriteiten hebben dinsdag buitenlandse journalisten een verwoest pand in het centrum getoond. Het overheidsgebouw in de wijk Dahmani is volgens de Libische zegslieden maandagavond laat gebombardeerd.

Het pand waar volgens de regering civiele overheidsinstellingen gevestigd waren, was eerder ook al het doelwit van bombardementen. Ook zou een pand zijn bestookt waar eerder een veiligheidsdienst zetelde, maar waar nu het ministerie van Landbouw is.

Bij de jongste aanvallen op Tripoli zijn vier kinderen gewond geraakt door rondvliegend glas, onder wie twee zeer ernstig, aldus de autoriteiten.

Televisie gebombardeerd

Ooggetuigen die telefonisch meldingen deden, spraken dinsdag van een zeer zware aanval die drie uur duurde. Daarbij zijn zeker acht zware ontploffingen geweest. Behalve het complex van Kaddafi zouden ook panden van de staatsmedia, de televisie en het persbureau JANA, zijn gebombardeerd.

Al sinds 19 maart is een internationale coalitie bezig met het uitvoeren van bombardementen op de troepen van Kadaffi. De Verenigde Naties namen kort daarvoor een resolutie aan, waarin de luchtaanvallen werden toegestaan om burgers te kunnen beschermen.

Voedseltekort

De ooggetuigen maakten tegenover de nieuwszender al-Jazeera ook melding van een toenemend tekort aan voedsel en medicijnen. De Verenigde Naties hebben daar maandag alarm over geslagen. Er heerst volgens de VN gebrek aan voedsel, water en benzine in Libië. Bijna 750.000 mensen zijn het land ontvlucht en circa 65.000 anderen zijn in eigen land op drift geraakt.

Ondertussen zijn er onbevestigde berichten van andere tegenslagen voor Kaddafigetrouwen. Rond Misurata, 175 kilometer ten oosten van Tripoli, zouden de opstandelingen hun belegeraars iets hebben teruggedrongen en opposanten van het regime stelden maandag dat er opnieuw verzet is in Tripoli, dat als bolwerk van Kaddafi geldt.

Profiel Libië

Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie