Al-Qaeda in Irak achter Al-Zawahri

BAGDAD - Al-Qaeda in Irak heeft zijn steun uitgesproken voor de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, de rechterhand van de vorige week doodgeschoten Osama bin Laden.

De terreurbeweging heeft nog geen opvolger voor Bin Laden benoemd en het is nog onduidelijk of Al-Zawahri inderdaad de nieuwe leider van Al-Qaeda wordt.

De Iraakse tak van Al-Qaeda meldde maandag op zijn website dat de Amerikaanse president Barack Obama op zijn hoede moet zijn en rekening moet houden met nieuwe aanslagen in de Verenigde Staten. De groepering noemde Obama 'de rat in het zwarte huis'.

"Het martelaarschap van de sjeik (Bin Laden, red.) doet de vastberadenheid en standvastigheid onder zijn broeders, de mujahideen alleen maar toenemen", schreef de beweging.

Rechterhand

"Aan onze broeders van Al-Qaeda, in het bijzonder sjeik Ayman al-Zawahri en zijn broeders in de leiding van de organisatie, moge Allah jullie belonen en jullie geduld schenken voor dit verlies."

Al-Zawahri was lange tijd Bin Ladens rechterhand, maar lag in het verleden geregeld in de clinch met de Iraakse tak van Al-Qaeda. Bin Laden en Al-Zawahri hebben hun aanhangers altijd opgeroepen aanslagen te plegen op Amerikaanse of Israëlische doelen.

De Iraakse tak van Al-Qaeda, die grotendeels bestaat uit soennitische moslims, pleegde echter regelmatig aanslagen op sjiitische moslims.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie