Arrestaties na sektarisch geweld Egypte

CAÏRO - De Egyptische politie heeft maandag 23 personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij gevechten tussen moslims en christenen afgelopen weekeinde in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Onder de arrestanten zijn twee aanstichters tot het geweld, aldus het Egyptische staatspersbureau MENA.

De christenen en moslims raakten zaterdag slaags in de noordwestelijke arbeiderswijk Imbaba. Moslims zouden daar in de loop van de dag een koptische kerk hebben aangevallen, omdat er een christelijke vrouw zou worden vastgehouden die zich wilde bekeren tot de islam.

Twaalf mensen kwamen om en circa 240 anderen raakten gewond.

Tweehonderd arrestaties

Een van de arrestanten die zou hebben aangezet tot het geweld, is de echtgenoot van de vrouw die zich zou hebben willen bekeren tot de islam. Met de arrestaties van maandag zijn in de afgelopen dagen in totaal ruim tweehonderd mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het sektarisch geweld.

Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is koptisch. De christenen stellen dat zij al jarenlang worden achtergesteld ten opzichte van moslims. De spanningen tussen de twee groepen zijn de laatste maanden hoog opgelopen.

De militaire machthebbers in Egypte waarschuwden vorige week voor zware straffen voor eenieder die oproept tot sektarisch geweld, in de hoop het tij te keren.

Alles over de situatie in Egypte op onze special

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie