Pakistan onderzoekt aanwezigheid Bin Laden

ISLAMABAD - De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani laat onderzoeken hoe terroristenleider Osama bin Laden zich jarenlang ongestoord schuil kon houden in Pakistan. Dat zei hij maandag in een toespraak voor het parlement.

Gilani verwierp aantijgingen dat Pakistan bewust de andere kant op zou hebben gekeken, of zelfs medeplichtig zou zijn aan de wandaden van Bin Ladens terreurnetwerk al-Qaeda.

''Pakistan is niet de geboorteplaats van al-Qaeda, en wij hebben al-Qaeda ook niet uitgenodigd'', zei hij.

Bin Laden kwam vorige week om het leven bij een gewapende actie van Amerikaanse commando's in Abbottabad. Pakistan ligt sindsdien internationaal onder vuur omdat het zijn aanwezigheid in de garnizoensstad niet eerder had opgemerkt.

Absurd

Gilani sprak zijn vertrouwen uit in de Pakistaanse strijdkrachten en veiligheidsdiensten en noemde het ''absurd'' om die te betichten van incompetentie of zelfs medeplichtigheid.

Hij erkende dat de inlichtingendiensten overduidelijk hebben gefaald, maar benadrukte dat dit niet alleen geldt voor die van Pakistan.

Gerechtigheid

De dood van Bin Laden noemde Gilani ''gerechtigheid''. Hij zei dat zijn land verenigd is in de strijd tegen terrorisme en niet zal toestaan dat terroristen Pakistaans grondgebied gebruiken als schuilplaats of uitvalsbasis.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie