Dode vluchtelingen voor kust Lampedusa

ROME - Duikers hebben drie lichamen gevonden onder een vluchtelingenboot die aan de grond was gelopen voor de kust van Lampedusa. Dat hebben havenfunctionarissen op het Italiaanse eiland maandag laten weten.

De boot met vluchtelingen liep in het weekeinde aan de grond. Eerder was gemeld dat alle ruim vijfhonderd opvarenden waren gered.

Nu blijkt dat er toch drie vluchtelingen zijn omgekomen, onder wie een man van 25 jaar. De andere twee slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd.

Lampedusa ligt niet ver van noordelijk Afrika. Elk jaar maken duizenden mensen vanuit onder meer Libië en Tunesië in gammele bootjes de oversteek naar het eiland, in de hoop op een beter leven in Europa.

Lampedusa kan de toestroom bootvluchtelingen nauwelijks aan. Zo arriveerden het laatste weekend van april bijvoorbeeld maar liefst tweeduizend mensen op het kleine eiland.

Overleden

Lang niet alle bootvluchtelingen weten Europa te bereiken. Zondag claimde de Britse krant The Guardian dat tientallen migranten aan boord van een op drift geraakte boot tijdens hun oversteek zijn overleden, ondanks dat het vaartuig was gespot door een militaire helikopter en een schip van de NAVO.

De migranten, afkomstig uit Tripoli, hoopten Italië te bereiken, maar hadden niet genoeg brandstof voor de oversteek. Volgens de krant stierven 61 van de 72 vluchtelingen aan honger of dorst.

De NAVO heeft de beschuldigingen maandag met klem ontkend. De hulporganisatie was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het schip.

Instroom

De Italiaanse regering heeft maandag laten weten rekening te houden met een instroom van in totaal 50.000 vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee oversteken richting Italië.

Onderminister van Buitenlandse Zaken, Alfredo Mantica, riep andere Europese landen op te helpen bij de opvang van de vluchtelingen, voornamelijk arbeidsmigranten uit Oost-Afrika die werkzaam waren in Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Tip de redactie