'Betogingen Damascus stevig in toom gehouden'

AMSTERDAM - In tegenstelling tot in andere Syrische steden als Daraa of Homs, komen in de hoofdstad Damascus de betogingen tegen het autoritaire regime van president Bashar al-Assad niet erg van de grond. Wel wordt het steeds onrustiger in de voorsteden.

Dat vertelt de Nederlandse ambassadeur in Syrië Dolf Hogewoning maandag aan NU.nl. Het lukt veiligheidstroepen de Syrische hoofdstad, na weken van hevige onrust in sommige delen van het land, nog steeds om ontluikende betogingen van relatief kleine groepen mensen de kop in te drukken.

"De veiligheidstroepen zijn in het centrum van Damascus zeer alert en grijpen hard in", aldus Hogewoning. "Agenten mengen zich tussen de demonstranten en gaan pro-Assad-leuzen roepen. In veel gevallen lost zo’n betoging dan op. Zo niet, dan komen de stokken tevoorschijn en wordt er geslagen."

Een tweede oorzaak van de relatieve rust in Damascus is volgens Hogewoning de wens van veel inwoners dat rust en veiligheid gewaarborgd blijft. "Veel mensen willen wel hervormingen, maar zijn tegelijkertijd bang voor instabiliteit." Tegen het ingrijpen door veiligheidsmensen is in Damascus, ook in tegenstelling tot in andere steden, volgens Hogewoning weinig verzet.

Democratie

Er wordt in Syrië al weken gedemonstreerd. Tegenstanders van Assad eisen betere politieke en economische omstandigheden en willen meer democratie. De zuidelijk gelegen stad Daraa was de eerste plek in het land waar, in navolging van de onrusten elders in de Arabische wereld en door plaatselijke onvrede over de handelswijze van autoriteiten en economische tegenspoed, mensen de straat op gingen.

In de afgelopen weken werd het ook onrustig in steden als Tafas, Deir al-Zor, Banias en Homs. Die laatste plaats werd na aanhoudende protesten door veiligheidstroepen van de buitenwereld afgesloten. In de andere steden zet het veiligheidsapparaat zijn offensief tegen de demonstranten eveneens voort.

Voorsteden

Ook in voorsteden van Damascus komt het steeds meer tot anti-regeringsbetogingen. In het westelijk van de hoofdstad gelegen Muadhamiya wordt maandag hevig geschoten, meldt de BBC op gezag van mensenrechtenactivisten. In Daraya, een andere voorstad, zou het eveneens onrustig zijn.

Hogewoning bevestigt de berichten over onrust in de buitengebieden van Damascus. De veiligheidstroepen zijn zeer beducht op een massale toestroom uit de voorsteden naar het centrum van de stad, aldus de ambassadeur. "De wegen zijn afgesloten en overal staan controleposten. Zo zorgt men ervoor dat massabetogingen zoals in februari op het Tahrirplein in Caïro (tijdens de opstanden tegen het Egyptische regime, red.) worden voorkomen."

Doden

Sinds het begin van de betogingen in Syrië zijn al zeker 500 mensen om het leven gekomen, meldde het staatspersbureau SANA vorige week. Dat aantal ligt mogelijk nog hoger, de binnenlandse media worden streng gecensureerd en Syrië laat nauwelijks buitenlandse journalisten toe. Mensenrechtenactivisten spreken van zeker achthonderd omgekomen burgers.

Een onbekend aantal actievoerders is gearresteerd, onder wie afgelopen weekend nog een in het land bekende mensenrechtenactivist, meldt de Nederlandse ambassadeur.

Nederlanders

Op dit moment verblijven er nog 294 geregistreerde Nederlanders in Syrië, van wie er 199 in Damascus wonen. Met hen is nauw contact, vertelt Hogewoning. Berichten dat Nederlanders zich mengen in de betogingen zijn er niet.

Het ingrijpen door het regime zorgt ervoor dat het in het centrum van Damascus op dit moment niet bijzonder onveilig is op straat en de ambassadeur nog redelijk normaal zijn werk kan doen.

Hogewoning: "Het is zaak om met een grote boog om betogingen heen te lopen. Verder zorgt de politieke situatie er momenteel niet voor dat Damascus onveiliger is geworden dan anders. Je moet hier altijd goed uitkijken voor het verkeer."

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie