Rusland showt militaire kracht

MOSKOU - Rusland heeft maandag zijn beste kernwapens en gevechtstroepen getoond bij een parade door Moskou.

De jaarlijkse parade is bedoeld om de overwinning op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog te vieren.

De grootste raketten en de modernste tanks rolden door de straten, terwijl 20.000 manschappen marcheerden over het Rode Plein.

Ze brachten daar een groet aan president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin op een podium voor het mausoleum van Lenin.

Heroïsche daden

''Hoe langer geleden de overwinning was, hoe groter ons begrip voor de heroïsche daden van onze militaire generatie: hun moed, hun wilskracht en hun zelfopoffering'', zei Medvedev op de televisie.

Tegen oorlogsveteranen zei hij: ''Jullie beslisten de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vieren we de heiligste van alle vrije dagen en danken jullie voor onze vrijheid.''

Meest gevreesde wapens

De Russische regering hervatte in 2008 de gewoonte om de meest gevreesde wapens te laten paraderen tijdens het jaarlijkse evenement. Dat was een periode waarin Rusland zelfvertrouwen herwon, gelijktijdig met het opbloeien van de economie.

In andere steden vonden soortgelijke parades plaats. Sommigen hadden geklaagd dat de optochten veel geld kosten in een tijd van financiële crisis. Medvedev is het daarmee oneens, zei hij. ''Wie kijkt naar deze parades, ziet dat we een efficiënt leger hebben met geschikt materiaal en dat het leger echte gevechtsmissies kan uitvoeren.''

Twintig triljard roebel

Het meeste militaire materieel is inmiddels echter ongeveer twintig jaar oud, stellen analisten. Premier Poetin heeft recentelijk beloofd de komende tien jaar 20 triljard roebel (450 miljard euro) te besteden aan modernere wapens. Ook moet het aantal beroepsmilitairen omhoog.

Militaire parade Rusland

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie