'Troepen weg uit Sudanees Abyei'

KHARTOEM - De betwiste Sudanese regio Abyei moet binnen acht dagen vrij zijn van troepen die daar niets te zoeken hebben. Noord-en Zuid-Sudan hebben daarover zondagavond laat overeenstemming bereikt, zo meldde de VN-missie in het Afrikaanse land.

De overwegend christelijke bevolking van Zuid-Sudan koos bij een referendum in januari met overweldigende meerderheid voor afscheiding van het islamitische noorden.

In het olierijke Abyei op de grens tussen beide landsdelen werd geen volksstemming gehouden. Beide zijden maken nog aanspraak op het gebied.

De afgelopen maanden hebben beide partijen in het conflict illegaal militairen naar Abyei gestuurd en kwam het herhaaldelijk tot bloedige botsingen. Afgesproken is dat die militairen vanaf dinsdag vertrekken. Alleen gezamenlijke veiligheidseenheden en VN-troepen mogen in het gebied blijven.

Vreedzame afscheiding

In januari werd ook al een akkoord bereikt over de terugtrekking van troepen, maar beide partijen bleven versterkingen sturen. Waarnemers vrezen dat het conflict rond Abyei een vreedzame afscheiding van Zuid-Sudan, die over precies twee maanden moet zijn voltooid, in de weg zal staan.

Sudan was tientallen jaren het toneel van een bloedige en verwoestende burgeroorlog. Een vredesakkoord dat onder meer leidde tot het in januari gehouden referendum, maakte daaraan in 2005 een einde.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie