Levenslang geëist voor haatprediker Indonesië

JAKARTA - De Indonesische justitie heeft levenslange celstraf geëist tegen de radicale islamitische prediker Abu Bakar Bashir. Hij is beschuldigd van het plannen en financieren van terreurdaden.

Zijn militaristische beweging zou een aanslag willen plegen op de Indonesische president om zo een staat te vestigen gebaseerd op de sharia, de islamitische wetgeving.

De 72-jarige Bashir is de geestelijk leider van de verboden Jemaah Islamiah, die volgens de politie in 2002 een aanslag pleegde op Bali, waardoor 202 mensen om het leven kwamen.

Hij zou ook achter de radicale islamitische groep JAT zitten, die wordt verdacht van recente bomaanslagen in Indonesië. Bashir staat bekend als de jihaadleider van Zuidoost-Azië. Vorige week dreigde hij de VS nog met vergelding voor de dood van Osama bin Laden.

Rampspoed

Toen Bashir maandag in zijn gebruikelijke witte jurk uit de rechtszaal werd geleid, zei hij dat hij de aanklachten verwierp.

De aanklagers zijn volgens hem ''vrienden van de duivel''. ''Die mensen zouden terroristen moeten worden genoemd. Moge Allah hun direct rampspoed toesturen.''

Doodstraf

Aanhangers van Bashir vreesden dat justitie de doodstraf zou eisen. De aanklager liet echter de zwaarste aanklachten vallen, zodat de haatprediker hooguit levenslang kan krijgen. Buiten de rechtbank riepen circa tweehonderd aanhangers anti-Amerikaanse leuzen door een luidspreker.

''We gehoorzamen alleen God. We zijn bereid te sterven voor Allah, niet voor democratie''. De 2500 agenten die met pantserwagens paraat stonden bij de rechtbank, hoefden echter niet in actie te komen.

Radicaal

Voor Bashir is het de derde rechtszaak in acht jaar. Hij zat al eerder in de cel, maar niet wegens terreur. Enkele van zijn aanhangers zijn daarvoor wel veroordeeld.

Indonesië heeft 's werelds grootste moslimbevolking. Slechts een klein deel daarvan is radicaal.

Het vonnis volgt over enkele weken.

Lees meer over:
Tip de redactie