Strijd om Misurata duurt voort

MISURATA/WASHINGTON - Bij het vliegveld van de West-Libische havenstad Misurata zijn zondag zware gevechten geweest tussen de rebellen en troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Dat zei een woordvoerder van de rebellen. Die ontkende berichtten van de staatstelevisie dat een aantal opstandelingen in Misurata zich heeft overgegeven.

De NAVO moet volgens de zegsman van de rebellen, Saddoun al-Misurati, meer aanvallen uitvoeren op de Kaddafigetrouwen die zich in de wijken rond het centrum ophouden. De troepen van Kaddafi en hun materieel worden zo veel mogelijk tussen woonhuizen verborgen opgesteld.

Dat bemoeilijkt acties tegen de belegeraars. De NAVO voerde eerder op zondag bombardementen uit op het oosten van de stad.

Geïsoleerd

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft zondag tegenover de Amerikaanse televisie beklemtoond dat het spel voor Kaddafi over is. ''We hebben hem tot staan gebracht, hij heeft niet veel tijd meer, hij is meer en meer geïsoleerd'', aldus Rasmussen.

Hij erkende wel dat er een politieke oplossing nodig is om de strijd te beëindigen. De strijd duurt al bijna twee maanden en is in een impasse geraakt.

Brand

Eind vorige week had het Libische leger grote tanks voor de opslag van olie gebombardeerd in de havenstad. In de stad dreigt nu ook brandstoftekort. De brand in het depot heeft een mogelijk verstikkende rookontwikkeling veroorzaakt.

Een Italiaans blusschip dat naar Misurata voer om te helpen blussen, kon dit weekeinde de haven niet binnen omdat Kaddafigetrouwen de haven beschieten. De brand woedt naar verluidt nog steeds.

Belangrijke plaats

Misurata geldt als belangrijke plaats in de machtsstrijd,omdat het voor zover bekend de enige plaats is in het westen van Libië waar nog tegen de troepen en milities van Kaddafi wordt gevochten.

De nieuwszender al-Jazeera meldde zondag evenwel van bronnen te hebben vernomen dat opstandelingen een dorp op 25 kilometer afstand van Misurata hebben ingenomen.

Profiel Libië

Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Tip de redactie