
Sektarisch geweld in Caïro eist levens
De twee groepen raakten slaags in de noordwestelijke arbeiderswijk Imbaba. Moslims zouden daar in de loop van de dag een koptische kerk hebben aangevallen omdat er een christelijke vrouw zou worden vastgehouden, die zich wilde bekeren tot de islam.
De militaire politie vormde een kordon rond de kerk om te voorkomen dat de boze menigte opnieuw zou aanvallen.
Ze vuurde waarschuwingsschoten af om het heen en weer gooien van stenen te stoppen. Een betoger gooide een brandbom in een woning, die daardoor in vlammen opging. Ook een kerk brandde af.
Zeker 190 mensen zijn opgepakt. Zij moeten terechtstaan voor een militaire rechtbank ''als afschrikmiddel voor iedereen die erover denkt te spelen met de mogelijkheden van dit land'', aldus de militaire machthebbers die het land tegenwoordig regeren.
Schadevergoeding
De nabestaanden van de doden krijgen een schadevergoeding van 5000 Egyptische pond (bijna 590 euro). De gewonden ontvangen 2000 pond (ongeveer 235 euro), maakte de gouverneur van Giza bekend.
Premier Essam Sharaf heeft zijn kabinet in een spoedzitting bijeengeroepen om te praten over ''de betreurenswaardige gebeurtenissen in Imbaba''.
Hij zegde een bezoek aan Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten af vanwege de onlusten. Minister van Binnenlandse Zaken Mansour el-Essawy heeft Imbaba bezocht.
Veroordeeld
Een van de belangrijkste islamitische geestelijken van Egypte, moefti Ali Gomaa, heeft de rellen veroordeeld. Zulk geweld kan niet komen van ''religieuze mensen die hun religie begrijpen, of ze nou moslim of christen zijn'', verklaarde hij.
Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is koptisch. De christenen stellen dat zij al jarenlang worden achtergesteld ten opzichte van moslims. De spanningen tussen de twee groepen zijn de laatste maanden hoog opgelopen.
Zware straffen
De militaire machthebbers in Egypte waarschuwden eerder deze week voor zware straffen voor eenieder die oproept tot sektarisch geweld, in de hoop het tij te keren.