AMSTERDAM - President Barack Obama heeft verklaard geen foto's vrij te geven van Osama bin Laden die na de dood van de terroristenleider zijn genomen.

Obama liet dit weten in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS.

In een interview met het programma '60 Minutes', dat zondag wordt uitgezonden, zegt Obama dat ''hij niet de post mortem foto's van Osama bin Laden zal vrijgeven om zijn dood te bewijzen''.

Nieuwszender CNN meldde dat het besluit woensdag is genomen. De vrees bestaat dat de foto's een woedende reactie in de moslimwereld veroorzaken.

Obama behoudt zich ook het recht voor om opnieuw actie te ondernemen tegen terreurverdachten op Pakistaans grondgebied. Dat liet het Witte Huis weten. Pakistan had geklaagd dat de commandoactie illegaal en zonder toestemming was.

Advies

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en minister van Defensie Robert Gates gaven de president al het advies de beelden niet openbaar te maken.

Volgens de bewindslieden kunnen de foto's woede veroorzaken in islamitische wereld. Bovendien lijken niet veel mensen te betwijfelen dat de terroristenleider dood is. De noodzaak om de foto's te tonen, is daarom volgens een van de functionarissen niet groot genoeg.

Nationale zelfverdediging

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder heeft gezegd dat het doden van Bin Laden door Amerikaanse militairen een daad van nationale zelfverdediging was.

Bin Laden heeft geen poging gedaan zich over te geven. Volgens de internetkrant Politico was Osama voorbereid op een vlucht. Hij had contant geld op zak (omgerekend circa 500 euro) en had twee telefoonnummers ingenaaid in zijn kleren.

Lees alles over de dood van Bin Laden op onze special

Lees reacties van Twittergebruikers via NUlive