KABUL - De Talibanbeweging in Afghanistan gelooft nog niet dat haar strijdmakker Osama bin Laden dood is.

''Omdat de Amerikanen geen aanvaardbaar bewijs voor hun claim hebben geleverd en omdat de naasten van Bin Laden zijn dood niet hebben bevestigd of ontkend, vindt het Islamitische Emiraat elke bewering voorbarig'', zei een woordvoerder van de extremistische rebellen in een e-mail naar de media.

De opstandelingen willen pas reageren als ze bewijs hebben gekregen voor Bin Ladens dood.

De Taliban regeerden Afghanistan van 1996 tot 2001. Ze vestigden er een ultraconservatieve islamitische staat, die een vrijhaven werd voor Bin Ladens terreurnetwerk al-Qaeda.

Buitenlandse invasie

In Afghanistan werden onder meer de terreuraanslagen van 11 september 2001 gepland. Die leidden tot een buitenlandse invasie, waardoor de Taliban werden verdreven.

Sindsdien vechten de militanten een guerrillaoorlog tegen de nieuwe machthebbers in Afghanistan en de buitenlandse militairen. Ze gebruiken daarbij onder meer bermbommen en zelfmoordaanslagen.

Wraak

Eerder had een verwante beweging, de Pakistaanse Taliban (TTP), de dood van Bin Laden toegegeven. De fundamentalisten zwoeren wraak, vooral op de Pakistaanse autoriteiten. De TTP is een los verband van dertien extremistische organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor een lange reeks gewelddaden in Pakistan.

Lees alles over de dood van Bin Laden

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive