WASHINGTON - De vrouw die gedood werd tijdens de bestorming van het Pakistaanse complex waar Osama bin Laden zich schuilhield, blijkt niet een echtgenote van de terroristenleider te zijn.

Dat meldde een officiële bron binnen het Witte Huis maandag (lokale tijd), die daarmee eerdere berichten van terrorisme-adviseur John Brennan tegensprak.

Brennan liet eerder weten dat de omgekomen vrouw een van Bin Ladens echtgenotes zou zijn geweest. Bovendien zou de vrouw - wellicht vrijwillig - zijn gebruikt als een menselijk schild.

Een andere bron meldde later dat de gedode vrouw niet met Bin Laden gehuwd was en dat de vrouw van de terroristenleider slechts gewond was geraakt.

De overleden vrouw kwam in een vuurgevecht in een ander deel van het complex terecht en stierf daar. Het Witte Huis bevestigde maandag laat dat er geen echtgenote van Bin Laden als menselijk schild zou hebben gediend.

Wel was het zijn echtgenote die gewond raakte vlakbij de leider van al-Qaeda. Of er helemaal geen sprake was van een menselijk schild, is nog onduidelijk.

Plek

Bin Laden zat niet op een plek waarvan de Pakistaanse overheid dacht dat hij zich zou kunnen bevinden. Dat schrijft de Pakistaanse president Asif Ali Zardari in een opiniestuk in de Amerikaanse krant Washington Post.

Zardari schrijft verder onder de titel 'Pakistan heeft zijn deel gedaan' dat de Amerikaanse militaire operatie waarbij Bin Laden is gedood, niet in samenwerking met de Pakistanen is uitgevoerd.

Hij stelt wel dat de uitschakeling van de leider van terreurnetwerk al-Qaeda het gevolg is van ''een decennium van samenwerken en partnerschap tussen de Verenigde Staten en Pakistan''.

Bescherming

De president verwierp aantijgingen uit de Amerikaanse pers dat Pakistan Bin Laden heeft beschermd. ''Pakistan heeft net zoveel redenen om al-Qaeda te haten als elk ander land'', aldus Zardari. Hij stelt verder dat hij persoonlijk ook gerechtigheid wilde, omdat Bin Laden het op zijn inmiddels omgebrachte vrouw Benazir Bhutto had gemunt.

''Ze zei dat ze de ergste nachtmerrie was van Bin Laden - een democratisch verkozen, progressieve, gematigde, pluralistische en vrouwelijke leider. Ze had gelijk en moest betalen met haar leven.''

Kwaad

Volgens Zardari hebben de Taliban kwaad op het nieuws gereageerd. ''Ze geven de overheid van Pakistan de schuld en roepen op tot vergelding op Pakistaanse leiders, vooral op mij als president van het land. We zullen ons niet laten intimideren.

Pakistan is nooit een schuilplaats geweest voor fanatici zoals veelal omschreven is in de media, en zal dat ook nooit worden.''

Geheime missie

Amerikaanse elitetroepen brachten Bin Laden zondag tijdens een geheime missie om het leven in zijn zwaarbewaakte woning in de Pakistaanse stad Abbottabad. Dat is een legerplaats met tienduizenden inwoners, zo'n honderd kilometer ten noordoosten van Islamabad. Het feit dat Bin Laden zich jarenlang pal onder de neus van het leger verstopt had, heeft veel vragen opgeroepen.

De Pakistaanse ambassadeur in de Verenigde Staten beloofde maandag een ''volledig onderzoek'' naar de vraag waarom Pakistaanse inlichtingendiensten Bin Laden niet konden vinden. Ambassadeur Husain Haqqani denkt dat de terroristenleider hulp heeft gehad van de bevolking.

Ambassade

De VS sluiten dinsdag de ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ook de Amerikaanse consulaten in Peshawar, Lahore en Karachi gaan voorlopig dicht.

Eerder gaf de Amerikaanse overheid al een waarschuwing aan reizigers om vooral binnen te blijven als zij zich in risicogebieden bevinden. Washington vreest dat het anti-Amerikaans sentiment in een deel van de wereld zal toenemen door het uitschakelen van Bin Laden.

Lees alles over de dood van Bin Laden