WASHINGTON - De tornado's in de Verenigde Staten, die minstens 356 levens hebben gekost, zorgen inmiddels voor een humanitaire ramp voor honderdduizenden overlevenden. Duizenden mensen zijn dakloos.

Bijna een miljoen huishoudens hebben geen elektriciteit en drinkwater is schaars.

De tornado's hebben naar schatting bijna tienduizend huizen en gebouwen vernietigd. Het is de grootste natuurramp in de Verenigde Staten sinds de orkaan Katrina in 2005.

''Duizenden huizen zijn compleet verdwenen. Het is niet overdreven om te zeggen dat hele buurten zijn weggevaagd'', zei een woordvoerster van het Alabama Emergency Management Agency zaterdag.

Het dodental in Alabama, de zwaarst getroffen staat, is zaterdag gestegen tot 255. Minstens 101 doden zijn gerapporteerd in de staten Mississippi, Tennessee, Arkansas, Georgia, Virginia en Louisiana.

1925

Het tornadogeweld is het op een na dodelijkste op een enkele dag in de Amerikaanse geschiedenis. Alleen op 18 maart 1925 waren de gevolgen van tornado's ernstiger.

Toen stierven 747 mensen. Volgens meteorologen was er woensdag en donderdag sprake van maar liefst 211 tornado's. Niet eerder zijn op een dag zo veel windhozen geteld.

Wegens de tornado's was de een-na-grootste kerncentrale in de VS, de Browns Ferry in Alabama, stilgelegd. Opstarten kan nog weken duren.

Overstromen

Louisiana und Mississippi waarschuwen dat de rivier Mississippi dreigt te overstromen door de vele regen. De staten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Tot halverwege mei zal het waterpeil zeer hoog zijn. Omwonenden zijn begonnen hun huizen met zandzakken te omringen. Onzeker is of enkele dammen uit 1927 sterk genoeg zijn voor de toevloed aan rivierwater.

Stapels puin

Op veel plaatsen in het zuiden van de VS liggen stapels puin, vuil, auto's en rondslingerende persoonlijke bezittingen. ''Het is alsof je in een andere wereld leeft. Overal is verwoesting'', zei pastoor John Gates van de United Methodist Church in Pleasant Grove, een dorp met circa 10.000 inwoners bij Birmingham in Alabama.

''De meeste mensen wonen in het deel van hun huis dat nog overeind staat. Maar sommige mensen kunnen niet eens zeggen waar hun huis stond. Zij zijn bij familie en vrienden of in hotels. En we missen nog enkele mensen.''

Op sommige plaatsen worden grote barbecues gehouden voor de daklozen.

Humanitaire ramp in VS