AMSTERDAM - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zaterdag besloten een overeenkomst die was bemiddeld door de Golf Samenwerkingsraad toch niet te ondertekenen.

Onder die overeenkomst zou Saleh binnen een maand aftreden in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging. Het is een nieuwe tegenslag in de pogingen de crisis in het straatarme land het hoofd te bieden.

Saleh zette zijn handtekening uiteindelijk niet onder de overeenkomst, omdat hij van mening is dat die moet worden ondertekend door de leider van zijn politieke partij, aldus een naaste bondgenoot van Saleh.

Saleh wil ook de garantie hebben dat hij president kan blijven om de overgangsperiode van dertig dagen te overzien nadat de overeenkomst is getekend. De oppositie heeft al laten weten met geen enkele deal akkoord te gaan als Saleh niet eerst tekent.

Zware wapens

Eerder zaterdag verdreven Jemenitische ordetroepen met zware wapens honderden antiregeringsdemonstranten van een plein in Aden. Zeker vier mensen kwamen om het leven.

De betogers hadden op het plein al twee maanden hun kampementen opgeslagen. Ze eisen het aftreden van Saleh, die al 32 jaar alle touwtjes stevig in handen heeft. Gelijksoortige sit-indemonstraties vonden plaats in andere steden in het land.

Veel mensen raakten gewond, sommigen bij de schoonveegactie, anderen bij de mars die de betogers vervolgens hielden om hun woede over de actie te tonen, zei activist Wajdi al-Shaabi.

Sinds de opstand begon kwamen meer dan 140 demonstranten om het leven.

Profiel Jemen

Alles over het Midden-Oosten op onze special