BENGHAZI - De rebellen in Libië hebben zaterdag een aanbod voor onderhandelingen van Muammar Kaddafi van de hand gewezen.

De tijd voor compromissen is voorbij, meldde de 'rebellenregering' die opereert onder de naam Libische Nationale Overgangsraad vanuit Benghazi.

Kaddafi had in de nacht van vrijdag op zaterdag een handreiking gedaan aan de rebellen om te praten over een staakt-het-vuren.

Strijd

Zijn troepen zijn sinds medio februari verwikkeld in een strijd met opstandelingen die zijn autoritaire regime ten val willen brengen.

De rebellen hebben het oosten van het land grotendeels in handen, maar slagen er ondanks NAVO-aanvallen op Kaddafi's troepen niet in verder op te rukken.

Toekomst

''Kaddafi's regime heeft alle geloofwaardigheid verloren'', aldus een woordvoerder van de rebellen. ''Het volk van Libië kan zich onmogelijk een toekomst voorstellen waarbij zijn regime nog een rol speelt.''

Een militaire zegsman van de rebellen stelde dat Kaddafi ''een vuil spelletje speelt''. ''We geloven hem niet en vertrouwen hem ook niet.''

NAVO

Ook de NAVO wees het voorstel van Kaddafi af. ''We willen acties zien, geen woorden'', aldus een woordvoerder van het bondgenootschap.

''De NAVO zal doorgaan met de operaties totdat alle aanvallen en dreigingen tegen burgers zijn gestopt, totdat alle troepen van Kaddafi terug zijn naar hun bases en er volledige, veilige en ongehinderde humanitaire toegang is tot mensen die hulp nodig hebben.''

Afgewezen

De NAVO, die een mandaat heeft van de Verenigde Naties om Libische burgers te beschermen, heeft eerder ook oproepen van Kaddafi over een staakt-het-vuren afgewezen.

''Het regime heeft meerdere wapenstilstanden afgekondigd en ging toch door met het aanvallen van steden en burgers. Een wapenstilstand moet geloofwaardig en controleerbaar zijn'', aldus de zegsman.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Alles over de situatie in dit land op Twitter via NUlive