TOKIO - Het Japanse Lagerhuis, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft zaterdag ingestemd met een noodbudget dat voorziet in een kleine 33 miljard euro voor wederopbouw na het natuurgeweld in maart.

Met het geld kan een begin worden gemaakt aan de grootste publieke werken in zes decennia.

Naar verwachting zal maandag ook het Hogerhuis instemmen met het budget, waardoor de bouwers aan de slag kunnen.

Zij moeten de schade herstellen die de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami vorige maand hebben aangericht in het noordoosten van het Aziatische land.

De totale schade wordt geraamd op meer dan 200 miljard euro. In de loop van de tijd zal de Japanse politiek dus meer maatregelen moeten nemen om geld vrij te maken voor wederopbouw.

Analisten verwachten dat deze besluiten moeizamer zullen worden genomen dan het vrijmaken van de eerste schep geld. Dat komt omdat later in het proces gesproken zal worden over belastingen en leningen, waardoor de Japanse economie in de problemen kan komen.

Steun

De steeds minder populaire premier Naoto Kan heeft voldoende steun in het Lagerhuis, maar heeft de oppositie nodig om in het Hogerhuis tot een meerderheid te komen. Uit een peiling bleek zaterdag dat een kwart van de Japanners vindt dat Kan moet vertrekken.

Dat is 10 procent meer dan bij een peiling een maand geleden. Veel Japanners vinden dat Kan niet daadkrachtig genoeg handelt tijdens de crisis.

Door het natuurgeweld zijn in Japan zeker 14.700 mensen omgekomen. Nog eens 11.000 mensen worden vermist. De eerste wederopbouw richt zich op het bouwen van woningen, het opruimen van puin en het herstellen van infrastructuur.