WASHINGTON - Het dodental door de verwoestende tornado's die eerder deze week het zuiden van de Verenigde Staten troffen, is opgelopen tot 340. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal stijgen.

Het tornadogeweld is het op een na dodelijkste op een enkele dag in de Amerikaanse geschiedenis. Alleen op 18 maart 1925 waren de gevolgen van tornado's ernstiger.

Toen stierven 747 mensen. Volgens meteorologen was er woensdag en donderdag sprake van maar liefst 211 tornado's. Niet eerder zijn op een dag zoveel windhozen geteld.

Luciferhoutjes

De tornado's zorgden voor enorme verwoestingen: huizen zijn weggeblazen, auto's zijn op elkaar gewaaid en telefoon- en stroomkabels zijn geknapt als luciferhoutjes.

President Barack Obama zei na een bezoek aan de zwaargetroffen staat Alabama ''nooit eerder zo'n verwoesting'' te hebben gezien.

Alabama

Gouverneur Robert Bentley van Alabama meldde dat de opruimwerkzaamheden zijn begonnen. In de nachtelijke uren hadden reddingswerkers met zaklampen naar mogelijke overlevenden gezocht. In Alabama vielen 250 doden.

Circa een miljoen huishoudens in de zuidelijke staat zitten zonder stroom. Op veel plekken is er geen watervoorziening meer. Het Rode Kruis heeft noodkampen ingericht voor de opvang van vele honderden gedupeerden.