KABUL - De Taliban hebben zaterdag het begin van een lenteoffensief aangekondigd. De extremistische beweging waarschuwde bezig te zijn met de voorbereidingen van aanslagen op buitenlandse troepen in Afghanistan.

Ook Afghaanse troepen en overheidsmedewerkers zijn doelwit van de Taliban.

In een verklaring stelden de Talibanstrijders dat Afghaanse burgers weg moeten blijven van de beoogde doelen om te voorkomen dat ook zij slachtoffer worden van de aanslagen.

''Onze operaties zullen zich richten op aanvallen tegen militaire centra, drukke plekken, luchtmachtbases, opslagplaatsen voor munitie en logistieke militaire konvooien van de buitenlandse indringers in alle delen van het land.''

De waarschuwing komt een dag na de uitspraak van een hoge westerse functionaris, die zei de komende week een toename van het aantal aanslagen in Afghanistan te verwachten.

Pentagon

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, stelde daarnaast vast dat het geweld het afgelopen half jaar is toegenomen. Het aantal gewelddadige incidenten in Afghanistan is het hoogste sinds de oorlog in 2001 uitbrak.

De buitenlandse troepen maken zich elk jaar op voor een nieuw seizoen van gevechten als in het voorjaar het weer beter wordt. Afgelopen jaar was echter geen sprake van een winterpauze, voornamelijk doordat de troepen de gevechten tegen de Talibanstrijders hebben doorgezet.

Succes

Die aanpak was volgens het Pentagon succesvol. De mogelijkheden van de opstandelingen zijn verstoord en verzwakt, waardoor de invloed van de Taliban in belangrijke gebieden is teruggebracht, aldus een rapport van het ministerie.

Het verlies van terrein is voor de Taliban reden om de strijd te intensiveren, verwacht het Pentagon. De Taliban werken voornamelijk met bermbommen en zelfmoordcommando's. Die acties eisen vaak veel slachtoffers, onder wie niet alleen politieagenten en militairen maar ook burgers.