TRIPOLI - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn volk toegesproken via de staatstelevisie. Hij zei dat hij nog altijd bereid is tot een staakt-het-vuren, maar alleen als ook de ''kruisvaarders'' van de NAVO zich daaraan houden.

''Libië is bereid tot een wapenstilstand, maar die kan niet van één kant komen'', zei Kaddafi. Zijn troepen zijn sinds medio februari verwikkeld in een strijd met opstandelingen die zijn autoritaire regime ten val willen brengen.

De rebellen hebben het oosten van het land grotendeels in handen, maar slagen er ondanks NAVO-aanvallen op Kaddafi's troepen niet in verder op te rukken.

Kaddafi zei verder dat hij niet van plan is zijn land te verlaten, zoals de internationale gemeenschap van hem eist. ''Niemand kan mij dwingen mijn land te verlaten en niemand kan mij verbieden voor mijn land te vechten'', zei hij.

Gids

De zelfverklaarde 'Gids van de Revolutie' zei niets te begrijpen van het NAVO-ingrijpen. ''Wij hebben hen niet aangevallen, zijn de Middellandse Zee niet overgestoken. Waarom vallen zij ons aan?''

Ook riep hij de NAVO op tot onderhandelingen. Als het de westerse landen om de olie te doen is, kan daar zonder problemen over worden gesproken, voegde hij eraan toe. ''De poort naar vrede staat open'', aldus Kaddafi.

De dictator, die het Noord-Afrikaanse land al ruim vier decennia met ijzeren vuist regeert, ontkende dat het regime in Libië op grote schaal burgers aanvalt. Het geweld van de laatste maanden zou het werk zijn van buitenlandse huurlingen en terroristen.

Hij riep de rebellen op de wapens neer te leggen. ''Wij horen niet met elkaar te vechten. Wij zijn één familie'', aldus Kaddafi.

Doelwit

Tijdens de speech, die rechtstreeks werd uitgezonden, zou de directe omgeving van het televisiegebouw zijn gebombardeerd. Volgens de staatstelevisie blijkt daaruit dat Kaddafi een doelwit is van de NAVO-luchtaanvallen.

Het bondgenootschap heeft verdachtmakingen in die richting door het Libische regime de afgelopen week steeds met klem tegengesproken.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten