BRUSSEL - Ambassadeurs van de 27 lidstaten van de EU hebben vrijdag in Brussel besloten tot sancties tegen Syrië. Dit is na de vergadering van diplomaten vernomen. Het besluit moet nog formeel worden goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken.

De EU kondigt een wapenembargo af om de druk op het Assad-bewind op te voeren. Een inreisverbod voor de president en zijn entourage staat nog ter discussie, net als een bevriezing van hun tegoeden.

Ook wordt gekeken naar de opschorting van de Europese hulpprogramma's, met een waarde van zo'n 130 miljoen euro.

Verder is een bevriezing denkbaar van Europese investeringsfondsen voor het land (ruim 1,3 miljard euro).

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten nemen maatregelen tegen leden van het Syrische regime. Washington blokkeert bezittingen van het hoofd van het Syrische veiligheidsapparaat en van een broer en een neef van president Bashar al-Assad. Amerikaanse bedrijven en personen mogen geen zaken meer met hen doen.

Assad zelf blijft vooralsnog buiten schot. Washington roept ook nog niet om zijn vertrek, zoals het eerder wel deed bij de Libische dictator Muammar Kaddafi.

''Wij roepen president Assad op nu van koers te veranderen en te luisteren naar de wil van zijn volk'', liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

Geweld

De Amerikanen hopen dat ook andere landen maatregelen zullen nemen als Assad het geweld tegen zijn bevolking, dat waarschijnlijk al tot honderden doden heeft geleid, niet staakt.

''De VS vinden dat de verwerpelijke daden van Syrië jegens zijn bevolking vragen om een stevige internationale reactie'', zei een woordvoerder.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten