GENEVE - De VN-mensenrechtenraad heeft vrijdag het dodelijke geweld van de Syrische overheid tegen vreedzame betogers veroordeeld. De raad vraagt de VN-commissaris voor mensenrechten een onderzoek in te stellen naar het bloedvergieten in Syrië.

De oproep was opgesteld door de Verenigde Staten en kreeg steun van Europese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Arabische landen zoals Saudi-Arabië, Qatar en Jordanië onthielden zich van stemming of waren even weg tijdens de stemming.

VN-commissaris voor mensenrechten Navi Pillay onderhandelt inmiddels met Syrische autoriteiten over het bezoek van een onderzoeksteam. Syrië stelt daarbij bepaalde voorwaarden.

De Syrische ambassadeur erkende dat er ''vreedzame demonstraties voor hervormingen'' waren. De veiligheidsdiensten zouden daarbij zijn opgetreden tegen ''groepen saboteurs''.

Sancties

Ambassadeurs van de 27 lidstaten van de EU hebben vrijdag in Brussel besloten tot sancties tegen Syrië. Dit is na de vergadering van diplomaten vernomen. Het besluit moet nog formeel worden goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken.

De EU kondigt een wapenembargo af om de druk op het Assad-bewind op te voeren. Een inreisverbod voor de president en zijn entourage staan nog ter discussie, net als een bevriezing van hun tegoeden.

Ook wordt gekeken naar de opschorting van de Europese hulpprogramma's, met een waarde van zo'n 130 miljoen euro. Verder is een bevriezing denkbaar van Europese investeringsfondsen voor het land (ruim 1,3 miljard euro).

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Nieuwe demonstraties Syrië