VATICAANSTAD/ROME - De zeer omstreden president Robert Mugabe van Zimbabwe woont zondag in de St. Pieter de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II bij, ondanks het reisverbod dat de Europese Unie hem heeft opgelegd wegens schendingen van de mensenrechten.

Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, vrijdag bevestigd.

''Zimbabwe is een staat waarmee het Vaticaan diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Er is daarom niets te verbergen'', zei Lombardi.

Om in de St. Pieter te komen moet Mugabe door Italië reizen, dat in tegenstelling tot Vaticaanstad wel lid van de EU is.

Een ambtenaar van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte echter duidelijk dat Mugabe (87) niets in de weg zal worden gelegd.

''Mugabe gaat naar het Vaticaan en niet naar Italië, dus hij kan aan de ceremonie deelnemen dankzij de uitzonderingsbepalingen die in de Europese regels staan'', aldus de ambtenaar.

Uitvaart

Mugabe groeide op in een rooms-katholiek gezin. Hij woonde vijf jaar geleden ondanks het reisverbod ook de uitvaart van Johannes Paulus bij.

De Nederlandse regering wordt bij de zaligverklaring vertegenwoordigd door minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Kardinaal Ad Simonis vertegenwoordigt de Nederlandse RK-Kerk.