AMSTERDAM - Veiligheidstroepen in Uganda zijn vrijdag in het centrum van de hoofdstad Kampala slaags geraakt met betogers. Ten minste een persoon is om het leven gekomen, 64 raakten gewond. Dat heeft het Rode Kruis gezegd.

Het is de eerste keer dat ook in Kampala werd gedemonstreerd, nadat eerder al elders in het land protesten waren uitgebroken.

De betogers staken autobanden in brand en veiligheidstroepen zetten traangas in. Ook werd er geschoten, het is alleen niet duidelijk of het ging om rubberkogels of om echte munitie.

Het is de eerste keer dat er in Uganda sprake is van grootschalige protesten sinds de golf van demonstraties in de Arabische wereld hebben geleid tot het aftreden van de presidenten van Tunesië en Egypte.

De Ugandese president Yoweri Museveni heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn regering niet ten val zal worden gebracht door protestacties.

Arrestatie

De uitbraak van geweld in Kampala komt een dag nadat Kizza Besigye, het belangrijkste oppositielid, op hardhandige wijze voor de vierde keer in korte tijd was gearresteerd. Agenten sloegen de ruit van zijn auto in, bestookten Besigye van dichtbij met traangas, waarna hij werd vastgebonden en werd afgevoerd in een pickup.

De politie zei dat Besigye gearresteerd is wegens het veroorzaken van chaos. Zijn aanhangers zouden passerende auto's met stenen hebben bekogeld.

Besigye gaat al langere tijd lopend naar zijn werk uit protest tegen corruptie en de hoge benzine- en voedselprijzen in Uganda.

Deze wandelprotesten waren ook de aanleiding voor zijn eerdere arrestaties. De oppositieleider verloor in februari de presidentsverkiezingen van president Museveni.