MARRAKESH/MADRID - De Marokkaanse autoriteiten vermoeden dat extremisten uit kringen die zich tot het terroristennetwerk al-Qaeda rekenen, verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag donderdag in Marrakesh. Aanknopingspunten hebben ze daar evenwel nog niet voor.

Marokkaanse bewindslieden zeiden vrijdag dat er nog geen informatie is over wie er achter de bloedige aanlag op een druk café-restaurant zit.

Al-Qaeda behoort tot de mogelijke verdachten, maar er is volgens de minister van Economische Zaken, Salahedin Mezuar, nog geen concrete aanwijzing dat dat netwerk ermee te maken heeft.

Door de bomaanslag zijn vijftien mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden dat het er toch geen zestien zijn, zoals ze vrijdagmorgen hadden gemeld. Wel zijn er meer dan twintig gewonden onder wie mensen die er ernstig aan toe zijn.

Onder de doden zijn een Nederlander, zeker twee Marokkanen, zeker twee Fransen, twee Canadezen en volgens Israëlische meldingen ook twee Israëli's van Marokkaanse komaf. De onderzoekers menen dat onder de vijftien doden ook de dader is.

Gewonden

De Nederlandse ambassadeur in Marokko heeft vrijdag in het ziekenhuis gesproken met de Nederlands man (32) en vrouw (35) die donderdag zwaargewond raakten bij de aanslag. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Ook heeft een medewerker van het consulaat de slachtoffers bezocht in het ziekenhuis. Het ministerie heeft nog niet bekendgemaakt waar de twee Nederlanders vandaan komen. Ook is niet bekend in welk ziekenhuis ze zijn opgenomen.

Wanneer het stoffelijk overschot van de overleden Nederlandse man (33) naar Nederland wordt overgebracht is nog niet duidelijk. Een lokale begrafenisondernemer is hiervoor ingezet, liet de woordvoerder weten.

De explosie vond donderdagmiddag plaats in café-restaurant Argana aan het centrale plein Djemaa el Fna in Marrakesh.