BRUSSEL - De Belgische politie heeft vrijdag de tape met het volledige tv-interview met de ex-bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, in beslag genomen.

Vangheluwe bagatelliseerde in het gesprek het jarenlange seksueel misbruik van een minderjarige neef, waarvoor hij in april vorig jaar moest opstappen. Hij gaf ook toe dat hij een tweede familielid had misbruikt.

Het spraakmakende interview werd op 14 april uitgezonden in het VT4-programma Vlaanderen Vandaag.

Medewerking

De juridische dienst van de commerciële zender werd een uur voor de inbeslagname op de hoogte gebracht, aldus een woordvoerder. VT4 benadrukt dat het zijn volledige medewerking verleent aan justitie.

De opdracht voor de inbeslagname kwam van de rechter die onderzoek doet naar seksueel misbruik door katholieke geestelijken. In het kader van deze Operatie Kelk was vorig jaar onder meer huiszoeking gedaan in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en in de woning van kardinaal Danneels.

Het interview met Vangheluwe veroorzaakte ook een mediarel. VT4 ondernam gerechtelijke stappen tegen concurrent VTM omdat die zender de beelden van het exclusieve interview zonder toestemming had gebruikt.