AMSTERDAM - De Britse prins William en Kate Middleton hebben elkaar vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) in de Londense Westminster Abbey het ja-woord gegeven.

Tijdschema van de Royal Wedding

De anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams heeft het huwelijk gesloten. De twee werden aan het begin van de dienst in de voormalige abdijkerk in de echt verbonden.

Ze gaven elkaar het jawoord (video) ten overstaan van de aartsbisschop en bijna tweeduizend aanwezigen.

Vrijheid

Daarna las James, de broer van de bruid, een deel uit de brief van Paulus aan de Romeinen. Vervolgens hield de anglicaanse bisschop van Londen, Richard Chartres, de preek waarin hij Kate en William onder meer opriep elkaar vrijheid te geven.

''Als er dwang is in het huwelijk, is het snel gedaan met de liefde'', maande de bisschop. Aan het eind las hij een gebed voor dat het bruidspaar had opgesteld. Zij bedankten onder meer voor de liefde die zij van hun familie hebben ervaren.

Na de huwelijksvoltrekking trok het kersverse bruidspaar wuivend in een open rijtuig door de stad, toegejuicht door tienduizenden mensen langs de route. Overal flitsten camera's en zwaaiden de mensen met Britse vlaggen.

Kus

Om 14.30 verschenen William en Kate op het balkon van Buckingham Palace, waar de langverwachte kus (video) werd gegeven onder toeziend oog van een enorme mensenmassa. Vele tienduizenden mensen hadden zich verzameld voor het paleis om de kussen op het balkon te zien.

Na de twee zoenen vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht RAF over als eerbetoon aan het koppel.

Vader

De huwelijksceremonie begon rond 12.00 uur in de Westminster Abbey in Londen. Aan de zijde van haar vader schreed Middleton naar het koor van de kerk, waar haar toekomstige echtgenoot en diens broer Harry op haar wachtten.

Ondertussen werd de hymne I was glad van Sir Charles Hubert Hastings Parry gezongen. Het lied werd gecomponeerd voor de kroning van koning Edward VII in 1902. In de Westminster Abbey zijn alle Britse koningen sinds 1066 gekroond.

Jurk

Kate Middleton draagt een bruidsjapon die ontworpen is door Sarah Burton, creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen. Daarbij draagt ze een bijzondere tiara. Het exemplaar was uitgeleend door koningin Elizabeth, die het zelf van haar moeder leende tijdens haar bruiloft.

William draagt het knalrode uniform van de Ierse Garde. Dat is mogelijk een gebaar naar Ierland, dat tot in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk.

Nederlands koningshuis

Namens het Nederlands koningshuis zijn kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima bij de plechtigheid aanwezig geweest.

Het is vrijdag niet gaan regenen in de Britse hoofdstad, zoals sommige weersverwachtingen aangaven.

Alles over Het Huwelijk op onze special

Volg alle berichten op Twitter via NUlive