LONDEN - Prins William is om 11.20u Nederlandse tijd aangekomen in de Londense Westminster Abbey samen met zijn broer prins Harry. Om 12.00u kwam ook Williams bruid Kate Middleton samen met haar vader aan.

Vrijdagmiddag geven William en Kate Middleton elkaar in de kerk het jawoord. Kate Middleton draagt een bruidsjapon die ontworpen is door Sarah Burton, creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen.

William draagt het knalrode uniform van de Ierse Garde. Dat is mogelijk een gebaar naar Ierland, dat tot in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk.

Kort daarna gingen prins Willem-Alexander en prinses Máxima de kerk binnen. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse koninklijke familie bij het huwelijk.

De Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip zijn ook gearriveerd. Kort daarvoor kwamen de vader van de bruidegom, kroonprins Charles en diens tweede echtgenote Camilla aan. Langs de route werden ze door tienduizenden toeschouwers toegejuicht.

Gasten

Voor de bruiloft zijn 1900 mensen uitgenodigd. Rond half tien Nederlandse tijd druppelden de eerste gasten de kerk binnen.

De aanwezigen zijn niet alleen vorsten en edelen uit binnen- en buitenland, maar ook beroemdheden als David en Victoria Beckham, militairen en inwoners van Kate's thuisdorp Bucklebury.

Bekijk de livebeelden:

 

Bekijk alle video's van de bruiloft

Het grote geheim is Kates jurk. De bruid zou drie ontwerpers opdracht hebben gegeven een japon te maken, zo kan ze op het laatste moment een ander exemplaar kiezen, als de jurk voortijdig in de pers verschijnt.

Hertog en hertogin

Na het huwelijk worden William en Kate hertog en hertogin van Cambridge genoemd. Het aanstaande echtpaar kreeg die titel van koningin Elizabeth II, grootmoeder van de bruidegom, maakte het koninklijk paleis bekend.

Vanwege het huwelijk is de beveiliging in Londen enorm opgevoerd. Duizenden agenten controleren de straten van de hoofdstad.

Tientallen mensen zijn opgepakt omdat ze het huwelijk zouden willen verstoren. Zo wilden drie arrestanten symbolisch poppen onthoofden met een guillotine. Een van hun beoogde slachtoffers was prins Andrew, een broer van kroonprins Charles.

Route Royal Wedding groter weergeven/(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Lees alles over de Royal Wedding op onze special

Volg de Twitterberichten via NUlive