KHARTOEM - De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir heeft donderdag gezegd dat hij Zuid-Sudan niet erkent, als de regering van dat gebied de olierijke regio Abyei blijft claimen.

De regio Abyei wordt geclaimd door zowel de centrale regering in Khartoem als door de zuidelijke regering in Juba. Bashir zei dat hij ''iedere poging om Abyei af te scheiden'' beantwoordt door Zuid-Sudan niet te erkennen.

Het is de bedoeling dat Zuid-Sudan in juli onafhankelijk wordt van Sudan. De bevolking in het zuiden sprak zich in januari in een referendum massaal uit voor afscheiding, na jarenlang bloedvergieten.

In Abyei had de bevolking zich in januari in een referendum moeten uitspreken over aansluiting bij het noorden of bij het zuiden, maar deze volksraadpleging werd voor onbepaalde tijd uitgesteld wegens onenigheid over wie stemrecht zou hebben en wie niet. Zowel de regering in Juba als het bewind van Bashir claimt Abyei.

Milities

Het geweld in het zuiden van Sudan neemt de laatste tijd weer toe. De autoriteiten in het zuiden beschuldigen de regering in het noorden ervan milities te bewapenen om onrust te zaaien. Khartoem zou mikken op uitstel van de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan.

De Verenigde Staten hebben de uitlatingen van Bashir meteen scherp veroordeeld. Volgens Johnnie Carson, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Afrika, dienen ze enkel en alleen om de toch al gespannen situatie in Sudan verder te verhitten.

Onderhandelingen

Carson riep Bashir op om de onderhandelingen met Salva Kiir, de president van Zuid-Sudan, zo snel mogelijk voort te zetten. De Amerikanen vinden het essentieel dat de rivaliserende partijen voor 9 juli een akkoord bereiken over Abyei en een reeks andere onderwerpen.

Noord- en Zuid-Sudan stonden tot 2005 decennialang tegenover elkaar in een bloedig conflict. Circa 1,5 miljoen mensen stierven tijdens de strijd.