WASHINGTON - Het dodental als gevolg van een reeks tornado's in het zuiden van de Verenigde Staten is opgelopen tot meer dan driehonderd. Dat hebben de autoriteiten vrijdag gemeld.

Alleen al in Alabama staat van 204 mensen vast dat zij het noodweer niet hebben overleefd. Er zijn ook slachtoffers te betreuren in Tennessee (34), Mississippi (33), Georgia (14), Arkansas (12), Virginia (5), Missouri (2) en Kentucky.

De enorme kracht van de tornado's blijkt ook uit het verhaal van Linda Summitt uit Knoxville, in de staat Tennessee. Zij trof donderdag in haar voortuin een reclamebord aan van een bedrijf dat gevestigd is in Ringgold, een plaats 134 kilometer verderop in de staat Georgia.

Obama

Het Witte Huis maakte bekend dat president Barack Obama vrijdag een bezoek brengt aan de zwaar getroffen staat.

De zuidelijke staten worden al dagen achtereen geteisterd door zware stormen, onweer, tornado's en overvloedige regenval. Gouverneur Robert Bentley van Alabama heeft de federale regering om noodhulp gevraagd.

''We leven mee met al degenen die geraakt worden door deze verwoesting. We prijzen de heldhaftige acties van de hulpverleners bij deze ramp'', verklaarde Obama.

Zonder stroom

Het noodweer heeft enorm veel schade aangericht. Huizen zijn verwoest en wegen onbegaanbaar geworden. Doordat elektriciteitsmasten zijn omgewaaid of als luciferhoutjes zijn afgeknapt zitten honderdduizenden mensen in het zuiden van de VS zonder stroom.

De tornado's richtten schade aan van Texas tot New York. ''De tornado leek wel een mijl breed'', beschreef burgemeester William Bell de windhoos in zijn stad Birmingham in Alabama. Honderden mensen raakten gewond.

Volgens het plaatselijke Rode Kruis zijn de straten vol met ambulances: ''Het lijken wel taxi's in New York. Ze rijden alsmaar heen en weer naar de ziekenhuizen."

Tornado's in de VS